“Hou van jezelf.” Het is een gezegde dat we tegenwoordig constant horen, in tv-programma’s, tijdschriften, social media en boeken. Maar wat betekent het eigenlijk om van jezelf te houden? Hoe maak je zelfliefde een onderdeel van je dagelijkse leven?

De beste manier om echt van jezelf te houden, is door jezelf te behandelen zoals je je beste vriend zou doen. Als het om onze beste vrienden gaat, zien we alleen het positieve in hen. We bekritiseren ze niet en wijzen niet op hun tekortkomingen. We helpen ze zich sterker te voelen, moedigen ze aan en vrolijken ze op.

Maar we behandelen onszelf zelden op deze manier. We zijn vaak super kritisch over elke misser die we maken, elke kleine fout en onze onzekerheden verstoren de manier waarop we onszelf zien. Als we onszelf meer zouden behandelen als onze beste vrienden, dan zouden we ons misschien sterker voelen en onszelf zien zoals we werkelijk zijn.

 

Vergeef jezelf

Hoe vaak heb je ‘s nachts wakker gelegen, denkend aan een vergissing op het werk of een slecht doordachte opmerking tegen een vriend of familielid? We herhalen onze fouten keer op keer in onze gedachten en straffen onszelf totdat we het gevoel hebben dat we niets goed kunnen doen.

Het is belangrijk om de schuld te aanvaarden voor de dingen die we verkeerd hebben gedaan, maar als we dat snel doen, kunnen we er vaak toe leiden dat we te streng voor onszelf zijn – en de schuld op ons nemen voor dingen die niet onze verantwoordelijkheid zijn.

Als je beste vriendin het verpest en zich verontschuldigt, ben je klaar om haar een tweede kans te geven. Toon dezelfde vriendelijkheid en hetzelfde begrip voor jezelf. Onthoud dat één fout niet alle goede dingen die je hebt gedaan of je goede kwaliteiten uitwist. Vergeef jezelf en ga verder.

 

Luister naar – en zorg voor – je eigen behoeften

Als je beste vriendin de avond voor een groot examen of een werkpresentatie laat op is, zeg je haar dat ze naar bed moet gaan en wat rust moet nemen. Je zorgt ervoor dat ze niet te veel drinkt als je uitgaat en haar advies geeft als ze dat nodig heeft.

Je eigen lichaam en geest laten je weten wat je nodig hebt om gezond te blijven. Luister naar ze. Te vaak pushen we onszelf te hard en proberen we alles van onze to-do-lijst te krijgen. Maar soms moet je langzamer gaan werken, zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Voor jezelf zorgen is een geweldige manier om zelfliefde te tonen, net zoals je dat doet door voor je dierbaren te zorgen.

 

Omring jezelf met mensen die van je houden en je respecteren

De mensen die we in ons leven toelaten, hebben een enorme impact op hoe we onszelf zien. Als je je tijd doorbrengt met mensen die je niet respecteren, zul je jezelf ook niet respecteren.

Als je beste vriend relaties had die giftig of kwetsend waren, zou je haar vertellen die vrienden te laten vallen. Maar als het op jezelf aankomt, denk je misschien dat je verdient wat je krijgt. Probeer in plaats daarvan ervoor te zorgen dat je leven vol mensen is die oprecht om je geven. Als je geliefd bent bij anderen, is het gemakkelijker om te zien hoe goed je die liefde verdient.

 

Opkomen voor jezelf

Je zou niet toestaan ​​dat iemand je beste vriendin vertelt dat ze onaantrekkelijk of slecht is in haar werk. Waarom zou je iemand die dingen tegen je laten zeggen?

Helaas is de gemeenste persoon in je leven soms jezelf, wat betekent dat je moet opstaan ​​en jezelf aan je eigenwaarde en waarde moet herinneren. Het kan een uitdaging zijn om voor jezelf op te komen, maar het is het zeker waard.

 

Trakteer jezelf

Enkele van de aardigste dingen die onze beste vrienden voor ons doen, zijn onverwachte verrassingen: je je favoriete drankje brengen of je uitnodigen voor een spontane lunch.

Toon jezelf diezelfde liefde met af en toe een traktatie. Soms heb je gewoon een latte of een massage nodig om een ​​zware dag een beetje beter te maken.

Je beste vriend is niet voor niets je beste vriend. Ze zou niet blijven hangen als ze niet hield van alles aan jou, en je zou niet met haar omgaan als je niet op dezelfde manier van haar hield. Als je leert jezelf dezelfde zorg en vriendelijkheid te tonen als je beste vriend, dan kun je echt leren hoe je van jezelf kunt houden.

X