Boudoir fotografie is over het algemeen een stuk duurder dan andere vormen van fotografie. Boudoir fotografie is namelijk ook gewoon in een aantal onderdelen anders dan de rest. Waarom dat zo is en waar dat door komt, vertel ik je in dit artikel. 

Wanneer je al eens hebt gekeken naar de diverse boudoir fotografen in Nederland (en België), dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat een groot verschil in prijzen kunnen zijn. Het begint bij zo’n €100,- en loopt op tot zo’n €3.000,-. In Amerika worden er zelfs prijzen tot 6.000 Dollar gerekend! Bij mij begon het bij mijn eerste pilot sessies voor €100,- per stuk in hotels.

Inmiddels heb ik pakketten van €495,- tot €2.495,-. En hoe duurder het pakket, uiteraard hoe meer waarde je krijgt. Ik had tot een paar maanden geleden nog minishoots van €250,-, waarvoor je 45 minuten kon shooten. Maar ik merkte bij elke klant dat we echt tijd te kort kwamen en nog zoveel ideeën en setjes hadden liggen die ongebruikt waren. Voor mij was daarom de keuze om dit pakket uit mijn aanbod te halen. Ik wil dat iedereen de meest optimale ervaring heeft met hun boudoirshoot. Het is voor velen best een grote stap en dan wil je je niet opgejaagd voelen en het meeste er uit kunnen halen.

Klanten komen steeds vaker terug

En als je een startende boudoirfotograaf bent, snap ik dat je niet gelijk de hoofdprijs vraagt. Dat deed ik ook, toen ik startte als portretfotograaf jaren geleden. En geloof me, daar vinden veel fotografen iets van. De mails en berichten dat ik de markt verpestte, waren niet van de lucht. Maar ik vind het persoonlijk niet meer dan logisch. Bij een hoger bedrag, verwacht je hogere kwaliteit. En je moet als fotograaf ergens je ervaring opdoen. En dat kun je dan ook het beste communiceren vooraf.

Zoals gezegd is het voor velen een ‘once in a lifetime experience’. En toch merk ik dat een groot deel van mijn klanten een tweede, derde en zelfs vierde keer terugkomt. Het is namelijk een enorme boost voor je zelfvertrouwen zo’n boudoirshoot! En daar mag dus best een bedrag tegenover staan, om jouw meerwaarde te vertegenwoordigen.

Bovendien help ik je van A-Z op elk gebied. Ik investeer eerst 15-30 minuten in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Waarna je 6 mails ontvangt om je te helpen voorbereiden op de shoot. Van kledingtips, kortingen en beauty tips, alles komt voorbij, zodat jij optimaal ontspannen je shoot kunt ervaren. Tijdens de dag zelf hangt er een heel rek met kleding in jouw maat klaar, die je, naast je eigen kleding, kunt aanvullen voor de shoot. Er zijn enorm veel accessoires in de boudoir kleedruimte te vinden. Van hoeden, parelkettingen, kanten handschoentjes tot pumps en bdsm accessoires. Voor ieder wat wils.

Hulp bij alles

Tijdens de shoot help ik je met alle poses door ze voor te doen en jou vervolgens van je voeten tot je kruin te assisteren om die pose te imiteren voor het mooiste beeld. Hoeveel vrouwen ik al heb gesproken die hun eerste boudoirshoot hadden, van de fotograaf een plaatje op Pinterest kregen te zien en dat maar even na moesten doen, zonder hulp, zijn helaas meer dan me lief is. Dat is niet hoe jij je klant, die al op van de zenuwen is, met een kluitje in het riet wil sturen. JIJ als fotograaf bent de expert en neemt dus de regie in handen is mijn mening. Of de fotografen die bij elke klant exact dezelfde pose volgorde doen. Dat getuigt in mijn ogen niet van maatwerk en je verdiepen in de wensen en lichaamstype van je klant. Want niet alle poses werken bij alle bodytypes en dat hoort de fotograaf als geen ander te weten. Vrouwen hebben meer dan eens dit soort ervaringen gehad bij goedkopere boudoirfotografen en kwamen teleurgesteld thuis, zonder de boost aan zelfvertrouwen die ze hadden gehoopt.

Ik zal mijn klanten altijd vooraf een moodboard laten sturen, zodat ik een beeld heb van wat hen aanspreekt. Dit gaan we niet exact kopiëren, maar geeft mij wel een idee welke stijl hen aanspreekt. Van romantisch tot kinky, alles kan.

Dus waar zitten de kosten in:

 1. Huur locatie
 2. Camera lenzen
 3. Juridisch opgesteld contract en model release formulier
 4. Inkoop boudoirkast items
 5. Inrichting locatie
 6. Voorbereidend gesprek en mails
 7. Moodboard en vragenlijst doorlezen ter voorbereiding
 8. Tijd vooraf aan de shoot, studio klaarmaken, kleding verzamelen
 9. Drankje en gesprek, hair- & make up, shoot 
 10. Studio opruimen en schoonmaken
 11. Reiskosten
 12. Selectie en nabewerking van de foto’s (en de kosten van deze software)
 13. Aanmaken en toezenden online galerij
 14. Keuzes klant doorspreken, digitale foto’s toesturen
 15. Fotoproducten ontwerpen, checken en bestellen
 16. Review en model release verwerken in administratie en site/socials

Zoals je ziet gaat er aardig wat tijd zitten in een enkele shoot. Met name bij het geruststellen en de tijd nemen voor mijn klanten. Ik weet hoe nerveus iedere klant is die over de drempel van de studio stapt. Om dat serieus te nemen, zorg ik dat ik de tijd neem voor iedereen. Dat werkt alleen maar in ieders voordeel, want we willen allebei het beste resultaat en dat kan alleen als je wat meer ontspant. En omdat het voor sommigen een grote investering is, bied ik iedereen altijd de mogelijkheid om in 2 delen te betalen. Een aanbetaling en de rest van de betaling na de shoot.

Heb je interesse in een boudoirshoot en wil je kijken welk pakket het beste bij jou past? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

sensuele-fotoshoot
X