The best view comes after the hardest climb

Écht tevreden zijn met je eigen business, dat hoor ik nog veel te weinig om me heen. Het moet vaak nóg beter, nóg succesvoller, nóg groter. Maar waarom eigenlijk? En vooral, voor wie?

Zeker de startende ondernemers kijken enorm op tegen de gevestigde orde. Maar dat is appels met peren vergelijken. Ook zij zijn ooit begonnen op het punt waar jij nu staat. En wie zegt dat jouw business net zo moet worden als die van hun? Liever niet zelfs, want dan onderscheid je je niet. Jouw kracht ligt vast en zeker op een ander punt. En dat mooie businessplan dat je hebt geschreven? Lekker in de la laten liggen en gewoon gaan! Geloof me, elke ondernemer kijkt na een jaar terug op dat plan en denkt, tja er is toch veel gebeurd in de afgelopen tijd. Het is niet helemaal uitgepakt zoals ik het vooraf had bedacht.

Goed zo, gefeliciteerd! Dat betekent dat je het los hebt gelaten en open staat voor de kansen die zich gaandeweg aandienen. Want wie weet had je al die prachtige ervaringen anders volledig gemist als je je krampachtig aan je plan had gehouden.

Zo was mijn businessplan 2,5 jaar geleden om een VA te worden, alleen, voor mannelijke ondernemers in de duurzame sector en de sport. Daarvan is precies 1 ding uitgekomen; ik werk als VA! Als ik alle kansen die op mijn pad kwamen in de wind had geslagen, omdat dit niet in het stramien paste, man wat had ik dan waardevolle  lessen gemist. Ik heb diepe dalen gekend. Geen geld om de rekeningen te betalen, netwerk events af moeten zeggen omdat er geen enkel ticket was verkocht, afscheid genomen van klanten, diensten en teamleden. Maar hierdoor heb ik mezelf als ondernemer héél goed leren kennen. Ik weet waar ik niet goed in ben, ook al lijkt het op papier dik in orde.

Foto: Evelien Koenders

Inmiddels durf ik feilloos op mijn gevoel te vertrouwen. Weet ik waar mijn kracht ligt als ondernemer. Zit mijn agenda helemaal vol met betaald werk en heb ik een vast inkomen per maand waar ik redelijk van kan leven. Ik heb klanten die mij en mijn team waarderen en vertrouwen. Shit wat haal ik daar een voldoening uit! Want ik ben van ver gekomen, zonder enig inkomen of vangnet. En ook ik heb me in het begin ook helemaal gek laten maken door de gevestigde orde en alle online goeroe’s. Maar ik trek lekker mijn eigen plan en doe wat goed voelt.

En ben ik nu enorm succesvol of rijk? Nope, maar er is een stabiel inkomen, ik heb hartstikke leuk en afwisselend werk, een team waar ik op kan bouwen en ik luister veel beter naar mijn lijf dan 2,5 jaar geleden. Ik zeg, dat is al dikke winst!

Haal jij écht voldoening uit je bedrijf?

X