Zoals @shotbycem het goed verwoordde:

Juridisch gezien mag je als fotograaf/ maker alles doen en laten met de foto’s wat je wilt. Veel mensen roepen dan “portretrecht!” maar juridisch gezien weegt het portretrecht veel minder zwaar dan het makersrecht. Ik werk wel veel met contracten. Niet voor mezelf, maar juist om het model te beschermen. Die waarschuwing geef ik ook altijd mee. Zeker met nude-art of boudoir moet je gewoon voorzichtig zijn.”

 

Zelf vertel ik mijn klanten altijd bij het kennismakingsgesprek dat ik hun foto’s nooit zal gebruiken zonder hun toestemming. Ik stuur met de online galerij een ‘model release’ formulier mee. Hierin kan de klant zelf aangeven of ik foto’s mag gebruiken en zo ja, welke en of ik ze mag taggen. Sommige klanten werken bijvoorbeeld voor de overheid of in de kinderopvang. Ja dan kan ik me voorstellen dat het niet altijd handig is om met je blote billen op het internet te staan!

 

Een boudoirshoot doe je voor jezelf. Het is super als ik daar een deel van mag gebruiken, maar voel je absoluut niet verplicht! Toch geeft zo’n 90-95% van mijn klanten toestemming om een deel van hun foto’s in mijn portfolio op te nemen en te gebruiken voor mijn socials. Een grote eer vind ik elke keer weer, want je stelt je enorm kwetsbaar op en durft dit aan de wereld te tonen!

 

sexy-fotoshoot

Foto: 

Zelf wel of niet delen

En dan is er nog de kwestie, deel je je eigen foto’s wel of niet op social media? Die keuze is uiteraard geheel aan jou. De grootste drempel is vaak, wat vind ‘men’ hier van? Maar vaak denken mijn klanten hier gelijk achteraan: “Ja f*ck it, ik ben hier onwijs trots op!” 

 

Wat ik ze altijd meegeef: Als ‘men’ hier iets van vindt, dan zegt dit vaak vooral veel over hun eigen onzekerheden en niks over jou! Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, kan dat enorm helpen! Vaak levert het zoveel mooie reacties op van de mensen in je omgeving. Je inspireert onbewust ook vrienden, collega’s en kennissen met het delen van je kwetsbaarheid.

Wil je vrijblijvend kennismaken en de mogelijkheden bespreken? Plan gerust een belafspraak in!

 

X