Foodfotografie: voor thuis en als startend fotograaf

We hebben het allemaal al eens gedaan. Een bord met eten fotograferen. Thuis van je eigen creaties of in dat ene restaurant. Even snel delen op Instagram #foodporn  Maar wat als je deze skills wil verbeteren? Of er zelfs geld mee wil gaan verdienen? In deze blog geef ik je tips over foodfotografie. Zowel om thuis te gebruiken, maar ook als startend fotograaf. Hoe pak je het aan om opdrachten binnen te halen bij horeca gelegenheden?

Thuis of in een restaurant eten fotograferen

Met je telefoon kun je thuis of wanneer je uit eten bent al heel veel mooie foto’s maken en lekker op je gemak oefenen en testen welke opties je camera heeft. Speel bijvoorbeeld eens met je diafragma (F getal) in de instellingen van je camera. Bij een laag getal wordt je achtergrond wazig, bij een hoog getal zullen de achtergrond items steeds scherper in beeld zijn. Voor foodfotografie is een laag getal het mooiste om het gerecht of zelfs een detail er echt uit te laten springen.

Foodfotografie thuis en als startend fotograaf

ISO

Is het binnen al wat donkerder, speel dan eens met je ISO waarde. Buiten kun je deze gewoon op 100 laten staan, maar bij minder licht binnen kun je deze op je telefoon gerust iets omhoog zetten. Je ziet in beeld gelijk dat je foto veel lichter wordt.

Licht

Gebruik nooit de flitser op je telefoon om je gerecht te belichten in een donkere situatie. Dit geeft zo’n onflatteus en hard licht, daar worden weinig gerechten mooier van. Ga het liefst bij een raam staan voor natuurlijk licht, maar als dit niet mogelijk is, vraag dan of je tafelgenoot met zijn zaklamp functie op zijn telefoon vanuit een hoek bij wil schijnen.

Details

Een shot van je hele bord en gerecht is mooi (speel ook eens met een deel van je bord in beeld brengen, dat maakt het plaatje spannender), maar detail shots zijn een interessante afwisseling. Heb je een macro stand op je camera, dan is die daar perfect voor en anders kun je met behulp van een laag F-getal een mooie focus op een klein gedeelte van je shot krijgen.

Foodfotografie thuis en als startend fotograaf

Hoeken om vanuit te fotograferen

Je kunt diverse hoeken gebruiken om je beeld interessant te maken. De klassieke flatlay (een shot van bovenaf gemaakt) is natuurlijk bekend. Een foto gemaakt vanuit jouw oogpunt is ook vrij standaard. Maar je kunt natuurlijk ook je telefoon eens omdraaien om een foto van onderaf te maken. Dat maakt het perspectief ineens compleet anders!

Props

Om je beeld nog spannender te maken, kun je gebruik maken van de dingen die op tafel staan, je foto props. Gebruik je glas of vork eens op de voorgrond om de focus op je bord minder scherp te maken (je kunt op je scherm tikken om je focus punt te bepalen en zo te zien waar je camera op scherp stelt). Zo maak je de kijker nieuwsgierig wat er op de achtergrond allemaal gaande is. Dit kan qua focus natuurlijk ook andersom, je bord op de achtergrond scherp stellen en je glas op de voorgrond wazig in beeld. Wanneer er ‘lagen’ in een foto zitten, oogt het altijd interessanter om naar te kijken.

Je tafelgenoten en je eigen hand gelden ook zeker als foto prop trouwens! Met een hand en een vork die een stukje van het eten pakt, komt je beeld wat meer tot leven. Het geeft de kijker het gevoel echt een inkijkje bij je etentje te krijgen.

Auteursrechten op foodfotografie

Wanneer je als restaurantgast een foto maakt van je eten, denk je er misschien niet bij na dat er auteursrechten in het spel kunnen zijn. Wat is auteursrecht?

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” (Artikel 1 Auteurswet)

Het gaat dan om een uniek item of opmaak op je bord bijvoorbeeld. De Franse frietjes, hamburger en milkshake op je McDonald’s dienblad zijn alles behalve uniek. Maar wanneer je naar een wat exclusiever restaurant gaat, kan de opmaak van het bord wel degelijk hieronder vallen. Met het maken van een foto verveelvoudig je de opmaak en dat is niet toegestaan.

Nou zal er in de praktijk vaak geen haan naar kraaien, want jij gaat het waarschijnlijk delen op je social media en het restaurant taggen, wat weer gratis reclame is voor hun zaak. Maar er zijn horeca gelegenheden waar ze op hun site, op de menukaart of in hun huisregels hebben vermeld dat er geen telefoon aan tafel mag worden gebruikt of geen foto’s binnen mogen worden gemaakt. In dat geval ben je dus wel in overtreding. Goed om even te checken dus voor je op je stoel gaat staan voor een mooie flatlay 😉

 

Inspirerende accounts op Instagram

@waaramsterdameet is onderdeel van een tof landelijk netwerk van foodinspiratie op Instagram.
Zelf ben ik teamcaptain geweest van de Arnhemse editie en daardoor heb ik heel wat horeca bezocht en gefotografeerd in die tijd!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

We moeten helaas nog steeds zoveel mogelijk thuisblijven, maar gelukkig mag en kan een frisse neus halen wel. Dat doe ik door zoveel mogelijk door onze prachtige stad te wandelen. Zo leer ik Amsterdam weer op een andere manier kennen en kom ik nog eens in wijken en stadsdelen waar ik verder eigenlijk zelden ben. Bijkomstig voordeel van wandelen is, dat je meer oog voor details hebt en daardoor vallen tentjes waar je anders snel langs rijdt, ook meer op. Op een van mijn tochten belandde ik in de Maasstraat waar mijn oog viel op de knusse bankjes en de grote zonnige etalage van deli @sophie_eats . In eerste instantie dacht ik alleen een koffie te bestellen, maar al snel werd ik verleid door het aanbod sapjes, salades, soepen en heel veel soorten zoete, verse lekkernijen! Ik koos uiteindelijk 2 mini quiches en heb de weg naar Oost een stuk sneller afgelegd dan de heen weg…zo’n trek had ik er in:) Zalig waren ze, zeker de moeite waard om die wandeling snel nog eens te maken! X @claver #nevernoteating #waarnederlandeet #waaramsterdameet #culinaireavonturen #eten #amsterdamn #amsterdamzuid #gramthedam #iamsterdam #supportyourlocals #takeaway #afhalen #thedeli #staysafestayhealthy

Een bericht gedeeld door Waar Amsterdam Eet (@waaramsterdameet) op

@Kyonne is wel een voorbeeld voor me qua foodfotografie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Om het Antwerpen lijstje compleet te maken voeg @veranda_antwerp ook zeker toe! Aangenaam verrast door mooie smaakcombinaties, met voornamelijk natuurwijnen -die heb ik weten te ontwijken ;)- en een fijne plek om te zitten met vriendelijke bediening. De tortelli gevuld met pompoen en paddenstoelen had ik zo een bakje van mee naar huis willen nemen 😋 ———————————————————— #foodporn #yummy #instafood #delicious #foodie #foodgasm #tasty #foodstagram #foodpic #nomnom #cheflife #chefofinstagram #truecooks #chefstalk #chefsroll #cooks #plating #wildchefs #miseenplace #lefooding #restaurant #fourmagazine #michelin #foodstarz_official #foodstagram #soignefood #grateplates #culinaireinspiratie #gastroart #lefooding #catering #bistronomie

Een bericht gedeeld door Restaurant Marketing & PR (@kyonne) op

@thebiteshot is buiten de Nederlandse grenzen een grote inspiratiebron.
Kijk ook zeker haar Youtube kanaal als je meer wil leren over foodfotografie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

An artichoke heart from me to you 💚 And something to look forward to, for the month of April I’m focusing on entry level gear, keeping things simple and good old fashioned basics. My Canon Rebel T2i, kit lens and a Godox speedlight are gonna have some fun together over the coming weeks. Because it’s not the camera, but artist behind it that counts 📸 #rockwhatyougot . Also, congrats to the winners of the book giveaway!!! @nataliemireaultphotography @mintforthesoul @milkofthykindness @stephaniefreystockphoto . 💚 Canon Rebel T2i | 18-55mm lens at 23mm f4.5 | ISO100 | 1/200 – all sorts of BTS coming to Youtube in April – plate by @feastandfern #thebiteshot #f52gram #gloobyfood #foodbloggerpro

Een bericht gedeeld door Joanie Simon (@thebiteshot) op

Ambities om betaald te fotograferen

Leuke plaatjes schieten met je telefoon maakt je natuurlijk nog geen fotograaf. Maar het geeft je wel een leuke basis om te oefenen met licht, hoeken om vanuit te fotograferen en creatief leren kijken. Om een betaald fotograaf te worden kun je niet met je Iphone aan komen kakken. Een spiegelreflex of bijvoorbeeld een systeemcamera zijn dan wel aan te raden. En dat vergt enige oefening om met al die instellingen om te kunnen gaan.

Oefenen

Zorg dus dat je een aantal praktijk lessen neemt om dit onder de knie te krijgen, een workshop of bij een bevriende fotograaf. Maar het grootste deel van het werk is oefenen, oefenen, oefenen. Stel doelen voor jezelf. Zoek mooie foto’s online op die je graag na zou willen maken qua belichting of hoek bijvoorbeeld en ga lekker spelen met de instellingen op je camera.
Of ga zelf bakken en koken en zet die gerechten op de foto. Probeer eens af te wisselen in stijlen, van hele lichte, bijna klinisch witte achtergronden tot donkere, moody settings. Een paar foto props in de vorm van borden, servetten of tafellakens kunnen al een enorm verschil maken.

JPEG en RAW

Je hebt twee soorten fotobestanden in je camera waarin je kunt fotograferen, RAW en JPEG.

JPEG bestanden zijn allereerst een stuk kleiner, dat varieert van 7 tot 10MB per stuk, terwijl RAW minstens 20MB per foto is. Een RAW bestand is wat ruwer qua beeld. Hiermee kun je in nabewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Photoshop dan ook veel meer verbeteren dan in een JPEG bestand. Een RAW bestand mist altijd wat kleur en contrast.

In feite bewerkt de camera al een beetje je foto, wanneer je in JPEG schiet. Wanneer je dus niet of nauwelijks je foto’s wil nabewerken, wat in het begin van je tijd als startend fotograaf waarschijnlijk best het geval kan zijn, dan is schieten in JPEG een prima optie. Wil je uiteindelijk lekker gaan spelen en alle mogelijkheden uit je fotobestand halen, dan is de RAW versie beter. In je camera kun je er ook voor kiezen om beide bestanden tegelijk te schieten, maar houd er dan wel rekening mee dat je kaartje dan razendsnel vol is!

 

Wat heb je als startend foodfotograaf nodig

Je bent op het punt gekomen dat je jezelf goed genoeg vindt voor een betaalde foodfotografie opdracht. Om je werk bij een restaurant of andere horeca gelegenheid aan te bieden, is het belangrijk dat ze je werk kunnen beoordelen, voordat ze met je in zee gaan. Dit betekent dus dat je een portfolio moet opbouwen. Een (online) album van vergelijkbaar werk in die branche. Op die manier ziet de potentiële klant snel wat jouw niveau is en welke stijlen je gebruikt tijdens je fotografie en nabewerking.

Portfolio

Selecteer hiervoor jouw 8-10 beste food foto’s, liefst in verschillende stijlen, als je dit hanteert. Anders liefst zo divers mogelijk qua gerechten of belichting. Heb je hiervoor nog geen opdrachten gekregen, ga dan zelf thuis aan de slag of vraag bij andere horeca zaken of je dit gratis mag doen voor hun, in ruil voor jouw naamsvermelding op hun socials en gebruik van het beeldmateriaal in jouw portfolio. Overleg vooraf goed wat interessante gerechten zijn voor jou om te fotograferen, zodat de kok geen onnodig werk verricht.
Heb je de foto’s verzameld, zorg dan dat ze online staan in de beste kwaliteit. Dit kan op je eigen website zijn, maar wanneer je deze nog niet hebt, dan is het mogelijk om ze bijvoorbeeld in een Google drive map te zetten. De link van zo’n map kun je eenvoudig via de mail of Whatsapp delen met de potentiële klant.

Welke prijzen kun je vragen

Er zijn een aantal factoren die jouw prijs kunnen bepalen voor een shoot bij een restaurant. Uiteraard is jouw niveau als fotograaf een grote factor in het kostenplaatje. Een beginner rekent nou eenmaal minder dan een fotograaf die het al jaren doet. Maar, prijs jezelf niet uit de markt, want te goedkoop is ook niet gunstig voor je imago. De tarieven per gerecht starten ongeveer vanaf €45,- á €50,-.

Verder kun je denken aan de volgende zaken:

Moet je zaken zoals belichting of backdrops meenemen naar de locatie? Of kun je met natuurlijk licht daar ter plekke goed uit de voeten? Hoe mooi maakt de kok de borden op? Is het nodig om voor het beeld er nog iets aan toe te voegen? Zo ja, heb je dit inzicht zelf of kun je hiervoor beter een foodstyliste inhuren om je te helpen bij het creëren van het perfecte plaatje? Hebben ze al een eigen huisstijl om eenheid in de foto’s te kunnen creëren of moet dit nog worden ontwikkeld?

Reken je per uur of per gerecht?

Wanneer je met een restaurant afspreekt om per uur te fotograferen, dan heb je kans dat de kok zoveel mogelijk in korte tijd gaat klaarmaken voor je. Het gevolg hiervan is dat je gaat haasten, want de gerechten gaan er nooit beter uitzien, naarmate ze afkoelen en op je staan te wachten. Daarom raad ik je aan om liever een prijs per gerecht af te spreken. Zo kun je rustig de tijd nemen, voelt de opdrachtgever ook geen tijdsdruk om de kosten niet uit de klauwen te laten lopen en heeft iedereen minder stress en een mooier resultaat.

Uiteraard zorg je ervoor dat je afgesproken tarieven alle kosten dekken, denk hierbij aan zaken zoals afschrijvingskosten van je materiaal, de tijd die je investeert in fotograferen, voorbereiding en nabewerking, eventuele beeldlicenties, etc.

Aanleveren

Je kunt afspreken dat je de foto’s, bijvoorbeeld 3 per gerecht (1 van bovenaf verticaal, 1 van voren horizontaal en 1 detailshot) binnen 1 week aanlevert. Hierop mag de klant binnen 3 werkdagen zijn correcties doorgeven, waarna je die binnen 3 werkdagen weer aanlevert.
Wil je hier eens over sparren? Mail me gerust, ik denk graag met je mee yvonne@powervrouwennetwerk.nl
Kijk ook eens op mijn fotografie pagina voor mijn werk.

 

X